pondělí 29. dubna 2019

Internet snese všechno

Nejsem nějak extra aktivní ve světě sociálních sítí, ale přesto jsem členem několika zájmových skupin na FB. Ať už se to týká šití, psů, stravování nebo výchovy dětí, všude pronikají kapky jedu. A teď nemyslím takové ty vyložené hejtry, kteří píší prostě jen pro to aby vyprudili co největší množství lidí. Ne, myslím ty, kteří sedí vedle Vám v tramvaji, obsluhují Vás u kasy a když Vám na ulici spadnou klíče, rádi se pro ně ohnou, aby Vám je mohli podat. Prostě normální, slušní lidi. Čím to, že schovaní za monitorem ze sebe můžou sypat takovou zlobu?

Obrázek použit s laskavým svolením autorky. Více na @malovanynanynky




Moje babička razila heslo "Když nemáš co říct hezkého, raději mlč". Nu, nesouzním s tím na 100%, někdy je prostě potřeba se ozvat. Někdy je potřeba se ozvat pěkně z ostra, třeba když nám Bureš utahuje smyčku nebo hradní pán zasahuje do justice. Ale opravdu je potřeba se tvrdě ozývat ve chvíli, kdy někdo ušil tričko, které se Vám nelíbí? Nebo někdo koupil psovi misku, která má podle Vás odporně růžovou barvu? Když to nenávistně okomentujete, spasíte tím svět? Těžko.



A jelikož dneska frčí móda e-booků, e-learningů a e-bůhvíčeho (ideálně zdarma s lákadlem na další pokračování za peníze), nabízím Vám dneska zaručenou e-learningovou bombu úplně zadara. A ani Vám pak nebudu nutit nic dalšího za prachy.



Nádech a jdeme na to:



Předem si ujasníme, že situace, o kterých budu mluvit se netýkají násilí, násilí na dětech, na psech, na ženách, na menšinách či většinách a tak podobně. Prostě jde o normální věci, které se nelíbí konkrétně Vám.



Cvičení 1

Zrovna jsem viděli úplně nechutný příspěvek na FB (IG, Twitteru nebo kdekoliv jinde). Hýbe Vám žlučí, zdá se Vám neuvěřitelně ošklivý a nechápete, jak někdo mohl něco takového stvořit. Aby se Vám to lépe představovalo, uvádím několik ilustračních případů:

  • dort s penisem
  • dort s miminem ve vagině
  • oteplouch (kdo nezná, ať koukne na Fler)
  • stojánek na kolo u paní (pána) 120 kg+
  • trenky s kamasutrou
  • kojení na veřejnosti
  • kojení kdekoliv jinde
  • kojení
  • porod koně
  • umělecké dílo obsahem plenky vyvedené na zeď
  • atd.
Mno, jak na to zareagovat? Pokud už nejste v praxi ignorování pokročilý a ruka nad klávesnicí Vám jen a jen cuká chutí to honem okomentovat, zkuste si představit následující:
Autor příspěvku je obrovský, opravdu obrovský, chlupatý chlap, který Vám teď stojí za zády a netrpělivě čeká na Vaší reakci. A Vy o něm dobře víte. Víte, že když se vyjádříte neopatrně, přistane Vám taková, že druhou vezmete o zeď. Tak co, rozmyslíte si to?

Cvičení 2

Situace viz výše. Tentokrát si představte, že autorem příspěvku je babička. Malá, roztomilá schoulená babička. Celá šedivá. Právě se naučila s jehlicema (šicím strojem, olejovýma barvama, grafickým softwarem, péct dort, dát příspěvek na FB) a je na to náležitě pyšná. Netrpělivě hledí na obrazovku starého počítače (podědila ho po vnukovi) a čeká, co éter řekne na její práci. Těší se, co řekne Tonča, Fanka a jak se to bude líbit Bláže, vždyť přece tu vlnu vybíraly spolu! A teď, máme to srdce týhle roztomilý babičce ublížit? Říct jí něco opravdu nenávistnýho? Asi ne, což?

Cvičení 3

Situace pro ty, kterým nepomohly předcházející cvičení. Stačí, když si představíte, že vedle Vás sedí Vaše máma. Čte co píšete a káravě zvedne obočí a prohlásí "Ale Martino! (Ano, to jsem já, heč!) To snad nemyslíš vážně?!"

Cvičení 4

Pro ty, kteří stále mají potřebu příspěvek okomentovat, tu mám bonusové cvíčo. Doporučuju si ho nejdříve vyzkoušet na nečisto. Pište si ve wordu nové fráze stále a stále dokola, dokud Vám nepřejdou do krve a nestanou se Vám vlastní. Budeme totiž nahrazovat zaběhané mozkové cestičky.
Zkuste napsat místo:

  • "Panebože to je neskutečně hnusný" - "Není to můj šálek kávy."
  • "Kterej debil tohle vymyslel?" - "Je to velmi neotřelý nápad."
  • "Ježíš, to je tak ošklivý" - "Není to můj šálek kávy."
  • "Pro člověka bez vkusu dobrý." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Horší design jsem ještě neviděla." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Strašný." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Za mě teda hrůza." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Příšerně nevkusný a ošklivý." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Hnus." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Jste magor." - "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Vy normální nejste."- "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Jste špatná matka."- "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Vrchol nevkusu." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Nemáte oči, mozek a rozum." - "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Máte vykojený mozek." - "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Chudák dítě, že se na to musí dívat." - "Nejspíš bych to udělala jinak."
  • "Ta matka je kus idiota." - "S tímto názorem se neztotožňuji."
  • "Vám je po tom hovno." - "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Je to příšerné a nevkusné." - "Není to můj šálek kávy."
  • "Jste trapná." - "S Vaším názorem se neztotožňuji."
  • "Můžete si za to sama." - "Nejspíš bych to udělala jinak."

Kdo četl pozorně, jistě si všiml, že všechny komentáře se dají slušně shrnout do pouhých čtyř reakcí. A to mi věřte, že jsem dneska těch komentářů přečetla přes tisíc. A čtyři odpovědi, to zas není tak moc. Za chvíli to budete mít v paži 😉 A na sociálních sítích se pak bude lépe dýchat.

Všechny cvičení je možno po libosti a na přeskáčku opakovat, dokud v tom člověk nedosáhne naprostého mistrovství 😉
PS: Tento článek vznikl jako odezva na hejty, které se strhly v jedné šicí skupině při uvedení výše vyobrazené látky. Ve skupině, kde si (především) ženy ukazují, co všechno ušily, s čím se popraly, co zvládly. Kde si radí a povzbuzují se. Tedy, alespoň dřív tomu tak bylo. Škoda že se se stejnou razancí neozývají proti tomu, když se nám plundrují pole, stát a ekonomika. Tam by ty nenávistný reakce možná ještě k něčemu byly. Snad. Amen.

9 komentářů:

  1. Je mi už 74 let a ráda si krátím čas sledováním blogů, pinterestu a FB. Zajímám se o háčkováni a také sleduji články o zdraví a stravování. Souhlasím s Vašimi názory na komentáře některých lidí na FB. Když se mi něco líbí tak pochválím nebo dám lajk a když se mi přípěvek nelíbí, tak jej na FB skryji nebo uživatele zablokuji. Ještě Vám musím napsat, že bych moc ráda zablokovala i zprávy něktreých politiků a novinářů - Věra z Frýdku-Místku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro - díky za odpověď! Zablokovat politiky, to by bylo nej!

      Vymazat
  2. A ještě lepší je to prostě nekomentovat - koho zajímá, že to není váš šálek kávy,že.Ostatně každý,kdo není úplný idiot, musí nakonec přijít na to, proč příspěvek před ním měl 1256 lajků a ten jeho má 14.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Vaším názorem se neztotožňuji.

      Vymazat
    2. Škoda, že se tu nedá lajkovat! Nádherná odpověď! :D

      Vymazat
  3. Bohužel se taky s názorem neztotožňuji. Pokud někdo chce znát názor na výrobek, tak musí očekávat, že se někomu nebude líbit, ba dokonce ten výrobek hanit... (Daná paní chtěla tento názor znát dokonce 4x, což chápu, že už se někteří trošku neudrželi...)Od toho ten názor je. Když to vezmu z druhé strany, nebyly by podle vás správné ani kladné názory,
    to je bomba (podle Vás tak tohle je můj šálek kávy)
    Vypadá to super (opětovně, tohle je můj šálek kávy)
    To je boží, hned bych si z toho udělala sukni, ať ostatní čumí...a můžu pokračovat dále...
    Děláte cenzuru jen negativních komentářů a opravdu nevím, co je špatného, když někdo napíše, že je to příšerné a nevkusné. Samozřejmě, nesmí se to zvrhnout v urážky, ale ty zrovna v tomto případě z 90% udělali pisatelé, které látku chválili a nelíbil se jim jiný - negativní názor. V těchto skupinách jsem se bohužel hodněkrát setkala s tím, že když se to někomu nelíbí, tak má mlčet a držet krok, ale potom se stane to, že ten, co to ukázal, to začne po prvním vyhotoveném výrobku prodávat, protože mu to přece všichni vychválili a kupujcí se potom nestačí divit a hlavně daný prodejce kazí jméno těm, kteří mají vše tip ťop a do fáze prodejce se postupně propracovali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikde v textu není korigována odpověď ve stylu "to se mi nelíbí". To je podle mého ještě přiměřeně slušné vyjádření názoru.
      Ale hlavně, v tomto článku nejde o vyobrazenou látku, jde o všechny příspěvky, kde autor něco zveřejní a na základě toho je urážen jako nevkusný debil/člověk bez mozku/strašná matka/imbecil a podobně.
      Pokud dáte na FB fotku svého muže a někdo Vám napíše, že to je největší hnusák na světě - jste s tím ok? Pokud Vám někdo napíše, že asi nemáte mozek, když s někým takovým můžete žít - jste s tím ok?
      Já teda ne.
      Do polemiky prodeje výrobků se tady pouštět nebudu, je to naprosto mimo téma a se slušností kritiky (na kterou byl tento článek mířený) to nesouvisí.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat