sobota 28. května 2011

Výztuhy? Co to je?

  Tak už jsem zase tady. A tentokrát s výztuhama a pokusem něco o nich povyprávět.
  Každá výztuha má jméno, tím může být třeba Novolin, Ronolin, Novopast, Termolin... Jméno se liší podle výrobce. Zatím se mi nestalo, že bych narazila na stejné jména a vyloženě odlišné vlastnosti, ale co není, může být, proto je fajn si ujasnit, co vlastně kupujete.
  Za jménem následuje gramáž, od výrobce udávaná v g/m2, která se však v názvu výrobku často zkracuje a označuje se tedy pouze písmenem g (ano, jako gram). A tak dostáváme například Novolin 20g, Novolin 60g nebo Novolin 100g. Čím vyšší gramáž, tím silnější výztuha. Gramáž by měla být stejná u všech výrobců.
  Občas uvidíte v názvu dvě čísla, spojená znaménkem plus. Například Novopast 20+15 g. Jak už jsme si osvětlili, první číslo je gramáž, bude se tedy jednat o slabou výztuhu. Co ale znamená číslo druhé? Znamená že na jednu stranu výztuhy se nám dostalo něco lepidla. Jedná se tedy o gramáž lepidla. Z výše uvedeného příkladu tedy víme, že výztuha váží 20 g na m2 a na jedné straně má 15 g lepidla na m2.
  A co potom Novopast 20+15+15??? Áno, modří už vědí - ten má lepidlo po obou stranách a na obou stranách ho má stejně ;)
  Tolik k záhadám názvosloví výztuh. Jen podotýkám, že výše uvedené se týká českých výrobků, je klidně možné, že kdesi za mořem to mají úplně jinak.



  Dál se podíváme na zoubek nelepivým, tedy nezažehlovacím výztuhám.
  Co s nimi? Proč je používat, když zažehlování nám usnadní práci?
  Mohou mít lepší tepelně izolační vlastnosti, jako třeba krásně nadýchaný Termolin. Ten se navíc chlubí tím, že jedna jeho strana je hladká, takže se s ním pracuje snáze než s Vatelínem, který se cuchá po obou stranách a bude vám mrzák zalézat  do stroje, až vám budou vlasy vstávat hrůzou.
  Pak můžeme vidět výhodu v tom, že nenažehlovací výztuha nám látku nezvlní. Někdy totiž může dojít k tomu, že při zažehlování látku vytáhneme (proto nežehlíme doslova, žehličku pouze přikládáme na pár vteřin na jedno místo), ta má pak tendenci se vrátit do své původní polohy a někde se to musí projevit. Občas se bohužel látky zvlní i při sebelepším zažehlení, proto na viditelnou část, která má být opravdu dlouho pěkná, raději použijeme nezažehlovací výztuhu.
  V ceně to kupodivu není, neb zažehlovací vyjdou snad dokonce levněji než nezažehlovací.

  A co zažehlování? A jak vlastně zjistíme, na které straně je lepidlo?
  Zpočátku se vám může zdát, že obě strany jednostraně zažehlovací výztuhy jsou stejné. Není tomu tak. Struktura stran je trošku odlišná, vždy je jedna strana maličko hladší. Dlouho jsem si myslela, že podle toho poznám stranu s lepidlem, než jsem se jala ochmatávat Novopast 20+15+15 g, tedy oboustraně zažehlovací výztuhu. Málem mě omyli, i tady je totiž jedna strana hladší. Nepatrně, ale je. Nakonec jsem zjistila, že na to musím jít očima. Lepící strana totiž hází mírné odlesky. Trošičku se třpytí. Chce to bádat, ale dá se na to přijít.
A když je nejhůř, uděláme si zažehlovací test. Ustřihnu si dva kousky, na jeden si označím lesklou a na druhý matnou stranu (já píšu stylově LESK a MAT). Pak oba kousky přiloží nápisem na kus plátna (takže u LESKU budu zažehlovat lesklou stranou dolů a u MATU matnou), přiložím pečící papír a žehličku. Žehličkou nešmejdím, jen jí cca na deset vteřin přitisknu. No a pak poznám, zda jasem strany odhadla dobře. Je celkem fajn přenést si značky i na celou výztuhu, ať příště nemusíte tuhle veselici opakovat.
  Doporučuju doopravdy používat pečící papír, usnadní to spoustu práce s čištěním žehličky. Když se čirou náhodou stane, že se snažíte výztuhu přižehlit obráceně, zůstane vám na pečícím papíru a vy svůj omyl můžete jednoduše napravit. Lepidlo k pečícímu papíru nepřilne a zbyde ho tam ještě dost na správné přižehlení. Případně ještě teplou výztuhu můžete z látky lehce odloupnout, po vychladnutí už to jde hůř.

  A oboustraná výztuha? Přes pečící papír si nažehlíme výztuhu na látku, ze které plánujeme udělat aplikaci. Obojí vystřihneme (ono to ani jinak nejde, když je to k sobě přilepené) a přiložíme na podkladovou látku (na které chceme mít aplikaci) a jednoduše nažehlíme. A pak už jen přišíváme, zdobíme a podobně.

  Tak a absyte si mohly všechno pěkně osahat, tak vám nabízíme náš vzorník výztuh. Snadno tak zjistíte která tloušťka výztuhy je pro vás ideální, nebo jen potrénujete oko v poznávání lepivé a nelepivé strany.
Vzorník najdete npřímo zde, v eshopu.






  Na světě je už druhá verze vzorníku, která obsahuje: Novolin 20 g, Novolin 60 g, Novolin 100 g, Novopast 20+15 g, Novopast 20+15+15 g, Novopast 80+18 g, Ronofix 40+19 g, Ronolin 100 g, Ronopast 100+18 g, Termolin 180 g, Ronar 160+20 g, Sakon 80+18 g, ZARO jednostranné, ZARO oboustrané a klíženku.

  Jelikož už tu mám pár novinek, které čekají na svojí premiéru, bude zanedloho k dospizici dokonce třetí pokračování.


  Kdyby cokoliv, neváhejte se ptát, ráda poradím.

  Krásný večer a užijte si zbytek víkendu,

Martina - Definitiv

8 komentářů:

  1. Pěkné Marti, jen tak dál k osvětě:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Výborné, přesně to jsem potřebovala zjistit, jak na oboustranný Novolin :-) Konečně už to vím. Doufám, že trik s pečícím papírem bude fungovat. Díky, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,čtu vaše rady v blogu a na vašich stránkách o výztuhách a látkách, je to pro mně moc užitečné, zkusím i ty nažehlovací aplikace. Také vámi popsané rozdíly mezi českými a dovozovými látkami mi pomohly, myslela jsem, že jsem nemehlo, když mi to nejde vyžehlit.Už se moc těším na látku,co jsem si objednala až začnu šít. Stáňa

    OdpovědětVymazat
  4. Super poradna, moc mi to pomohlo, děkuji! Hodně čerpám inspiraci ze zahraničních webů, ale uváděné materiály v naší krajině nejsou k dostání (jako např Peltex) a já nemám žádnou zkušenost s výztužemi. Váš blog mi pomohl najít jejich náhradu.

    OdpovědětVymazat
  5. Ďakujem za článok :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,
    chci se zeptat...když bych chtěla nažehlit aplikaci na softshell (softshellová kolečka na sofshellovou bundu a kalhoty) přičemž ale nechci aby mi to nějak extra stuhlo, jen to nechci obšívat v ruce, co byste mi doporučila ? půjde to vůbec ?
    Děkuji za odpověď :)
    A jinak super články !!

    OdpovědětVymazat