pondělí 24. března 2014

Generační paradox

 Dneska jsem zaslechla jednu věc, a vybavilo se mi něco, co mi nedá už delší dobu spát. A to je výchovný vliv dnešních rodičů na dnešní děti a dnešních prarodičů na dnešní rodiče. Složité? Ani ne.
 To máte tak. Když má vaše dítě nějakou kladnou vlastnost, je šikovné na sport, nadané na čtení nebo cizí jazyky, je klidné, milé, usměvavé, slušné a celkově prostě fajn, tak víte, kdo za to může? Rozhodně ne vy, jako rodič! Za to může příroda, osud, někde Bůh, někde štěstí a jinde třeba genetika. Vliv rodiče - nulový.
 Zatímco když dítě "zlobí", běhá, je hyperaktivní, křičí, nechce nosit v dešti deštník, chce jíst k snídani večeři a naopak, může za to kdo? Příroda? Genetika? Ale jděte, za to můžete vy, jako ten rodič, který něco zanedbal, pokazil, či se přímo na něco vy..kašlal. Styďte se.

A teď pojďme o generaci výš.
 Když se vede něco vám, dnešním rodičům, dejme tomu generaci 30+, kdopak za to může? Zcela jistě, za to můžou vaši rodiče, dnešní prarodiče. Protože ti vás správně vychovali, skvěle vás vedli, možná vás mlátili, možná s vámi citově manipulovali, možná ne. Ale všechno, co na vás je dobré, to je jen a jen jejich zásluha. To oni vás tak dobře vychovali a na vaše nadání na angličtinu měli pozitivní vliv taky oni. Kdyby jich nebylo, budete pravděpodobně i ve třiceti vydávat skřeky a dorozumívat se posunky. Sláva jim.
 A když se vám něco nevede? Podnik vám zkrachoval, opustila vás žena, nedostudovali jste školu, kterou jste dostudovat chtěli, máte depresi, nedokážete přestat kouřit a jste závislí na alkoholu? Chyba rodičů? Kdeže! Za to totiž může genetika, příroda, Bůh, pak jsou na seznamu špatní kamarádi, škola a váš přístup. Vaši rodiče? Kdepak!

Když si to přečtete ještě jednou a srovnáte si to v hlavě, nevylučuje nakonec jedno tvrzení druhé? Jestliže za dobro ve vás můžou vaši rodiče, musíte i vy logicky moct za dobro ve vašich dětech a naopak, ne? Tak jak to tedy je? Můžeme my za dobro v našich dětech, nebo můžeme za to zlo v nich? A můžou naši rodiče za to dobré v nás, nebo za to špatné? Chm? Jak říkám, paradox.

Žádné komentáře:

Okomentovat