pondělí 14. dubna 2014

Ach ten design

Předně se omlouvám za včerejší chybějící článek. Chtěla jsem ho napsat, fakt chtěla, leč rozjíždějící se migrénka a následně pořádná porce večeře (hlava povolila, tak mi otrnulo) mě uložily do postele dřív, než jsem plánovala. Takže sorry, jdu na to.

 Maruška mě včera  popíchla a i když moje nakvašenost už zlehka vyprchala, holt se do těch sukní pustím. Poslední dobou trávím docela dost času na trzích, veletrzích, márketech, prodejních akcičkách a jiných, kde mají lidé šanci prezentovat svojí tvorbu.A to je moc fajn. Bez ironie, tentokrát to myslím upřímně. Je dobře že je tolik míst, kde člověk může svoje věci představit ostatním, kde se může pochlubit a třeba vydělat i nějakou korunu. Já nejsem žádný módní peklo a ani protivná blondýna, jsem, myslím si, docela milá brunetka, ale jsou prostě chvíle, kdy mi jde naprosto nedyzajnová pára z uší. A to je většinou na těhlech akcích.
 A jedna z těch věcí jsou designové sukně. Hit posledních let. Snadné jak facka - chcete vydělávat? Kupte si dyzajnovou látku z Emeriky, ustřihněte z ní pruh, našijte na to patent z Moraviatexu a pak tlachejte o tom, jak je super navrhovat nevšední kousky, které ozvláštní šatník každé zákaznice. A jak milujete módu, dyzajn a jste kreativní. Jak ráda vymýšlíte vše nové a nové. A nezapomeňte dodat doušku o autorské tvorbě!
 Tyhle sukně jsou moje noční můra. Beze srandy. Snad kdyby se tomu říkalo jinak, nebyla bych tak naprdnutá, ale vydávat ten výrobek za design autora, který sukni ušil mi přijde vážně amorální. Ani nevím, kdo z tímhle názvem vlastně přišel? Kolik designu se asi tak může skrývat za čtyřmi švy aplikovanými na dva obdélníky? Což mě mimochodem teď napadlo, že by byl docela dobrý kontest - dva obdélníky a čtyři švy, ukaž co umíš! Ale zpět. Leckdy vidíte na štendru padesát těhlech sukní, velikost univerzální, použití taky univerzální (těhotenská, post těhotenská, předtěhotenská, vždyť je to fuk), perte na třicet a hotovo dvacet. Při koupi dvou, třetí za polovic. Cena 750,- za dlouhou, 450,- za krátkou. A když k tomu dáte cedulku výprodej zásob, utrhají vám zákaznice ruce. Náklad na sukni podle kolekce, když budete brát ty z výprodeje, máte jí za babku. Práce na patnáct minut. Dvacet i se stříháním a zabalením. Neberte to.
 Pokud jsou na vás tyhle designové sukničky příliš easy a jen byste jimi svojí tvorbu ztrapňovaly, vrhněte se na sukni balonovou. S tou se taky totiž roztrhnul pytel, takže budete in. Je to obdobný model jako výše, jen dolů do lemu dejte gumičku. Moc se s tím neprďte, že i balonová sukně by měla respektovat střih, to netřeba řešit. Nahoru lem, dolu gumu a tradá, balonovka je na světě! Jediné, co je trochu blbé, je to, že balonová sukně téměř nikomu nesluší. Vážně. Ale to vás naštěstí nemusí zajímat, protože většina národa to neví a tak si balonovou sukni klidně koupí. A pak v ní vesele chodí, protože kolik z nás má kamarádku, která vám do očí řekne: "Holka, v tom vypadáš jak krabice!". Málo, že jo? Mně už to pěkně dlouho nikdo neřekl a nedělám si iluze, že by to snad bylo tím, že mi všechno tak skvěle sluší. Je to tím, že prostě v tuhle chvíli nemám kamarádku na takovém levlu upřímnosti, jak bych potřebovala.
 Takže i když bych si ráda ušila dlouhou jednoduchou sukni, stejně se pokaždé budu crcat se sedlem a vsazovat zip, abych prostě nešila tyhlety čučky. A i když by mě lákalo ušít si na sebe balonovou sukni, dám od toho ruce pryč, protože prostě se nepřidám k tomu megaobludnýmu davu.
A děkuji všem, kteří sukni umí opravdu založit a ne že jí objedou na overlocku, zahnou do rubu a objedou jí švem jako když pejsek čůrá z výšky.
 Ale jistě, že i objetí na overlocku může být vyjádřením stylu, značkou, podpisem autora, ale k tomu to zase vyžaduje trochu víc invence, než jen ten pruh látky, víme?
 A díky všem, kteří pochopily, že střihy opravdu k něčemu slouží.
 Ale jistě, že se dá šít i bez střihu, ale pak by z toho neměl vylézt sešitý obdélník, no...
 A o tom, že jsem za poslední dobu potkala něurekom šatů, kde naprosto a totálně absentoval záševek, o tom snad ani nemluvím. Jistě že šaty nemusí mít záševek - můžou být z úpletu. Nebo můžete záševek rozpustit, přesunout ho. Ale v tom případě vám vzniknou opravdu šaty. Ne kus pytle, kterému se to tuhle boulí na zádech, okolo pasu to prapodivně vlaje a jestli ta žena pod tím pas vůbec má, to můžete jen hádat. Jistě, i tohle může být, ehm, móda, ale vážně? Vážně to není spíš autorův omyl?

Já si fakt nechci hrát na módní peklo a neplánuju se do kritik těhlech věcí pouštět (pokud mě ovšem někdo nenadzdvihne s nasrávačkama, to se pak neznám!), tak mi to, prosím, pro jednou odpusťte. Musela jsem. A může za to Maruška, protože bych na to bývala skoro zapomněla :D

11 komentářů:

  1. a jejda - rozšířila jsem si obzory - netušila jsem, že balonové sukně jsou in. Asi proto, že o tyhle podivné proudy a tůně naší módy se nezajímám (a pěkně tím štvu tchýni, která poctivě vše sleduje, a taak ráda by to s někým probírala a na někoho aplikovala, leč já to evidentně ani po dvaceti letech nejsem).

    Moje dcerka má štěstí, že je to hubená čára, které sluší skoro všechno. Včetně balonových sukní. Má dvě - asi tři roky. Velikost na školkové dítě, přestože už se zařadila mezi "teenagery". Takže nemám potřebu pořizovat jinou.

    Já jsem na druhou stranu vykonstruovaná tak, že mi nesluší skoro nic - vzhledem k poprsí pěkně ušité halenky nezapnu, a ty, které jsou určené na prsa kojné živící okresní město, někde cestou od stroje k nositelce ztratily jakékoliv tvarování, a chodit ve stanu se mi nechce, když při troše dobré vůle (a díky velkým přednostem) mám něco, co jde nazvat i pasem....

    Díky tomu vynálezci, kdo vymyslel bavlněný úplet... Ale málo platné, do společnosti by to chtělo něco lepšího... Ale kde vzít, a nekrást.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde vzít a nekrást? Ušít! Právě staré dobré šití a záševky dokážou udělat divy na postavě, které je atypická. V tomhle, myslím, je fakt dobré "praštit" se přes kapsu a třebas jedny, dvoje šaty si prostě nechat ušít u pořádné krejčové. Člověk si vybere přesně tu látku, kterou chce a šaty mu budou sedět jak ulité. Já, pokud nepokořím to co mám v plánu, tak se prostě ponížím a k té krejčové fakt půjdu :D Protože chci mít prostě něco jinýho, něco, co na ulicích nepotkávám, něco, co mi sedí.

      Vymazat
    2. No jo, ale kde vzít dobrou švadlenu? Před lety jsem se k něčemu podobnému vybičovala, a odmítla jsem převzít pytlovitý útvar, který neměl ani rovnou sukni:-( I já, která šít neumím, bych to snad zvládla lépe.

      Vymazat
    3. Odkud jsi? Třeba bychom někoho schopnýho našly ;)

      Vymazat
    4. Praha východ. A mé naštvání dostoupilo takových výšin, že se učím šít, což je při mé (ne)šikovnosti co říct - zatím na panenkách a dcerce, ale jednou postoupím třeba i o level výš (nebo dcera odmítne nosit mnou vytvořené kreace) a zkusím něco na sebe. Látku na halenku už mám koupenou...

      Vymazat
  2. Ha! Už jsem se chtěla připomínat :-) já věděla, že to bude článek podle mýho gusta :-) (jak jsem se mlátila do hlavy po dyzajn marketu, proč se s tím šitím tak crcám, když stačí sešívat obdélníky)
    Odteď tě budu pozorně sledovat, a když vysleduju krabici, upozorním tě :-p (ale víš jak jsem na tom s módou....já si nevšimnu, dokud z toho někomu něco neleze....což není tvůj případ)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, bať, bať. Já tam nad tím vždycky tak trochu pláču. Ne nad tím, že to někdo šije, to pochopím, taky bych si jí pro sebe ušila, kdyby jich nebyly plnýulice. Ale nad tím, že lidi nad tím tak jásaj a áchaj a můžou se přetrhnout. Br!

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Obecně se domnívám, že vnímání módy je v naší krásné ČR velmi pokřivené (tím samozřejmě nechci nechci říct, že jinde ve světě je vše v pořádku). Jinak by se nemohlo stát, že za vrchol elegance (té "sportovní" :-) ) se považuje teplákovka nějaké "světové značky" a kecky.

    Nikdy jsem neměla tu čest se na nějakém "dyzejn merkátu" pohybovat, ale úplně mi stačí projít flér a nestačím žasnout za co jsou lidé ochotní zaplatit! Prostě když to má sousedka, kámoška nebo kolegyně v práci tak to musím mít taky abych náhodou nebyla pozadu. To je typická vlastnost nás lidí, jsme prostě jak ovce :D. Osobně se snažím od této stádnosti odprostit. Zásadně oblékám co se líbí mne a ne to co nosí ostatní.
    Jo a balónovou sukni jsem si pořídila v roce 2004. Nedávno jsem ji vypárala a zjistila, že mi z ní vyjde na šaty. Až budu mít náladu vytvořím střih a spíchnu je :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli ti z balonovky vyjde na šaty, tak to je alespoň ta správná, poctivě ušitá! Alespoň nějaký pozitova ;)

      Vymazat