středa 7. září 2011

Zrezlý penál

 Jak už jsem avizovala, moje šití šlo na chvíli k šípku. Trošku tam odpočívalo a vrátilo se značně rozhozené a ne a ne se pod tou jehlou srovnat. A tak je steh jak ze základní školy. Protože tu byla jedna šťoura šťouravá, která si psala o fotky mojí nedokonalosti (naštěstí jen výrobků, svojí celkovou nedokonalost už radši nedokumentuju), rozhodla jsem se jí vyhovět a uveřejnit tak můj výtvor, který směle může konkurovat výrobkům  žáků základní školy stvořených o hodinách ručních prací.
 Protože se opravdu není čím chlubit, uveřejním alespoň stručný návod (bohužel bez fotodokumentace), aby tenhle příspěvek nebyl úplně o ničem.
 Jde o jednoduché pouzdro na cokoliv. Na tužky, na bankovky, na autíčka, na slipovky, na mobil, na čtečku, na cokoliv, co potřebujete někam zastrčit a pak to dlouho hledat.

 Základem je čtverec, na jehož horní stranu navazuje liochoběžník, který bude v budoucnu tvořit chlopeň. Celý tento patvar, který vlastně připomíná domeček, jsem vystřihla ze dvou látek, vnitřní a vnější. Vnější jsem ještě dozdobila všitými proužky, aby to získalo trochu zajímavosti. Proužky jsem nijak neměřila, prostě jsem se od oka fikla, všila na libovolná místa a až POTÉ se jala vystřihovat žádoucí patvar. Abych náhodou neměla proužek mimo, že.
 Tvary by měly být na každé straně cca o 1 cm větší, než žádoucí velikost, abychom měly něco do rezervy na švy. Když máme tvary vystřižené, libovolně přizdobené (všité proužky, stužky, aplikace, co je komu libo). Připlácneme je na sebe jako dva chleby, tou dobrotou dovnitř (tedy lícem) a sešijeme až na horní okraj budoucí chlopně (takže střechu). Sestřihneme rohy, aby se nám po protočení nedělaly boule a celé pěkně sežehlíme.
 Poskládáme do budoucího tvaru, naznačíme si místa buldoků a buldoky umístíme. Jak umisťujeme buldoky? Jako zamilovaný pár - holku s dírkou na záda, kluka s pindíkem na ní (není to můj nápad, tímto děkuji jednak autorce, kterou je jakási pančelka z oboru krejčová, a dále potom děkuji té, co tohle moudro uchovává v hlavě a podělila se o něj s ostatními).
 Když máme buldoky, přišel čas rozhodnout o prošití. Teoreticky můžete nechat boční strany chlopní neprošité a prošít pouze vršek (střechu - je otevřená, tam jste protáčely a následně strkaly buldoky), třeba ozdobným stehem. Nebo můžete zatnout zuby a sešít vršek chlopně matracákem, takřka neviditelně. Já zvolila poslední způsob a to je projetí strojem kousek pod začátkem chlopně jsem nasadila a pokračovala přes vršek na druhou stranu a skončila zase cenťák za koncem chlopně. 
 Pak už zbývá jen zavřít kapsu a prošít po bocích. Trojšev by nic nezkazil, šila jsem ovšem jednoduše, protože trojšev jsem minulý týden párala asi dvacetkrát a mám ho tak trochu plné zuby.
 Tak a pár fotek na konec. Kdyby návod nebyl srozumitelný, dejte vědět, na penálky se chystám, můžu ho udělat fajnovější, s fotkama ;)






 A teď už jdu, nebo bude moje nebohé dítě na sobotní svatbě nahaté.

 Krásnou noc,

 Martina

2 komentáře:

  1. Já se stále šití trochu bojím, navíc s nejmladším (10měsíců) nezbývá mo času, ale tento návod mi připadá skvělý a rychlý, že by se to dalo stihnout ve spacím volnu :-) díky!
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za reakci ;) Teď jak to po sobě čtu, tak nějak vůbec nechápu, jak je to možný z textu pochopit. Asi to spáchám i s fotodokumentací ;)

      Vymazat